piątek, 4 czerwca 2010

Krokiety ze szpinakiem i białym serem

Na początku chcę slicznie podziękować za odwiedziny i komentarze:)
Mam oczywiscie spore obawy, czy tymi tematami, które mnie pasjonują, jeszcze kogos zainteresuję, ale Wasze ciepłe słowa naprawdę dodają chęci do działania!

Wciąż wyszukuję nowe przepisy ze szpinakiem, bo mam go sporo, więc trzeba "przerabiać". Ostatnio znalazłam w necie przepis na krokiety i muszę przyznać, że jak do tej pory, to moje szpinakowe danie nr 1! Ja lubię potrawy bezmięsne, ale mojemu mążowi, który zdecydowanie preferuje mięsko, też bardzo smakowały:)

Krokiety ze szpinakiem i białym serem:

ciasto:
2 szklanki maki
1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli

Nadzienie:
ok. 350-400 g szpinaku
3/4 kg białego sera
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz, vegeta
olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy do lodówki, min. na 1/2 godziny. Następnie smażymy naleśniki.
Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju, posypujemy vegetą. Dodajemy zblanszowany i pokrojony szpinak, dusimy kilka minut, dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę. Do lekko ciepłego szpinaku wkruszamy ser, mieszamy dokładnie. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem. Nalesniki smarujemy nadzieniem i składamy, jak krokiety. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Image Hosting by PictureTrail.com

Smacznego!

2 komentarze:

  1. I to musi być pyszne. Ogólnie lubię krokiety, a te w dodatku są witaminkami nadziane:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie i wyszły przepyszne. Moja rodzinka nie lubi szpinaku, ale krokiecików wzięła dokładkę

    OdpowiedzUsuń